Zdrowa dieta nie musi być wcale nudna, jednak gdy już się na taką decydujemy, warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach komponowania jadłospisu. Dzięki temu, zadbamy o nasz organizm we właściwy sposób. Zbilansowane posiłki pozwolą nam na dostarczenie wszystkich witamin i potrzebnych składników odżywczych. Jakich zasad należy się trzymać? Podpowiadamy.
Kategoria: Dieta i żywienie
Największa zmora świątecznych wypieków – sposób na zakalec
Nie ma świąt bez tradycyjnych, aromatycznych i pysznych wypieków. To one umilają nam czas przy rodzinnym stole, a ich zapach na długo przywołuje najmilsze wspomnienia. Co zrobić, by nad naszymi ulubionymi ucieranymi ciastami nie wisiało widmo zakalca? Wystarczy zastosować się do kilku uniwersalnych zasad, by nad świątecznym stołem unosił się magiczny, niczym niezmącony…
Co do śniadaniówki zamiast kanapki? Przepis na pancakes z owocami
Wraz z powrotem do szkół i na uczelnie wrócił dobrze znany dylemat – co przygotować na drugie śniadanie, żeby nie była to codziennie nudna kanapka? Wystarczy kilka podstawowych składników i bez trudu można wyczarować smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Podpowiadamy, jak szybko przygotować pyszne pancakes, które ze świeżymi owocami stworzą w śniadaniówce apetyczną…
Jak powinna wyglądać dieta seniora?
Jak wynika z najnowszego badania przeprowadzonego dla Fundacji Nutricia, aż 72% Polaków uważa, że brakuje odpowiedniej edukacji o właściwym odżywianiu w zależności od wieku[1]. Częściowo zdajemy sobie sprawę z tego, że seniorzy mają specjalne potrzeby żywieniowe i wynikają one z problemów towarzyszących procesom starzenia się, takim jak postępujące ograniczenie sprawności fizycznej, demencja, problemy z…
Wege produkty coraz bardziej popularne!
Już 43% Polaków sięga po gotowe dania, w których składzie nie ma ani grama mięsa. Dlaczego? Marka FRoSTA zapytała o to wprost.
Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!
Zawitały już do nas niższe temperatury, zimne wiatry, ciepłe swetry i coraz dłuższe wieczory. Pogoda barowa… a co, jeśli wybieramy wieczorną posiaduchę w domu? Odpowiedź jest jedna – dobry film i najlepsze przekąski. Ale tu warto się postarać. Nie sięgajmy znów po coś znanego, słonego i niezdrowego, gdy w zasięgu ręki mamy takie…
Herbata? Na zdrowie!
Nie ma co się oszukiwać – złota jesień, taka jak z obrazka trafia się nam niestety rzadko. Jak to mówią „taki mamy klimat”, ale czy naprawdę musimy bać się spadków temperatury, chłodniejszych wiatrów i siąpiącego deszczu? Nie, pod warunkiem, że odpowiednio zadbamy o naszą odporność. Świadome budowanie odporności to proces długotrwały, dlatego warto…
Trendy Al Dente – za co kochamy makaron?
Carbonara i spaghetti bolognese – te dwa dania kuchni włoskiej najczęściej wybieramy w dostawie. Czy przywiązanie do klasycznych smaków to coś, co łączy nas z Włochami? Czy pandemia sprawiła, że pokochaliśmy makaron jeszcze bardziej? Na podstawie analizy danych z platformy Uber Eats prezentujemy makaronowe trendy w Polsce i na świecie.
Ekologiczna żywność – co nam daje jej spożywanie?
Trend eko cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” według 63% z nas odpowiednia dieta pozwala na utrzymanie zdrowia, natomiast 32% zwraca uwagę na to, by pojawiały się w niej ekologiczne produkty. W czasie pandemii zwiększyła się społeczna świadomość w…
Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?
Wspólne działanie 150 krajów sprawia, że Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października, jest jednym z najbardziej celebrowanych dni w kalendarzu ONZ. Setki wydarzeń i działań informacyjnych skupiają rządy, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe, media i opinię publiczną. Promują ogólnoświatową świadomość i działanie na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych…