Expert Medyczny

dbajmy o zdrowie

Kategoria: Dieta i żywienie

Największa zmora świątecznych wypieków – sposób na zakalec

Nie ma świąt bez tradycyjnych, aromatycznych i pysznych wypieków. To one umilają nam czas przy rodzinnym stole, a ich zapach na długo przywołuje najmilsze wspomnienia. Co zrobić, by nad naszymi ulubionymi ucieranymi ciastami nie wisiało widmo zakalca? Wystarczy zastosować się do kilku uniwersalnych zasad, by nad świątecznym stołem unosił się magiczny, niczym niezmącony…

Read More

Co do śniadaniówki zamiast kanapki? Przepis na pancakes z owocami

Wraz z powrotem do szkół i na uczelnie wrócił dobrze znany dylemat – co przygotować na drugie śniadanie, żeby nie była to codziennie nudna kanapka? Wystarczy kilka podstawowych składników i bez trudu można wyczarować smaczny, zdrowy i pożywny posiłek. Podpowiadamy, jak szybko przygotować pyszne pancakes, które ze świeżymi owocami stworzą w śniadaniówce apetyczną…

Read More

Jak powinna wyglądać dieta seniora?

Jak wynika z najnowszego badania przeprowadzonego dla Fundacji Nutricia, aż 72% Polaków uważa, że brakuje odpowiedniej edukacji o właściwym odżywianiu w zależności od wieku[1]. Częściowo zdajemy sobie sprawę z tego, że seniorzy mają specjalne potrzeby żywieniowe i wynikają one z problemów towarzyszących procesom starzenia się, takim jak postępujące ograniczenie sprawności fizycznej, demencja, problemy z…

Read More

Wege produkty coraz bardziej popularne!

Już 43% Polaków sięga po gotowe dania, w których składzie nie ma ani grama mięsa. Dlaczego? Marka FRoSTA zapytała o to wprost.

Read More

Jesienna przekąska jakiej jeszcze nie było!

Zawitały już do nas niższe temperatury, zimne wiatry, ciepłe swetry i coraz dłuższe wieczory. Pogoda barowa… a co, jeśli wybieramy wieczorną posiaduchę w domu? Odpowiedź jest jedna – dobry film i najlepsze przekąski. Ale tu warto się postarać. Nie sięgajmy znów po coś znanego, słonego i niezdrowego, gdy w zasięgu ręki mamy takie…

Read More

Herbata? Na zdrowie!

Nie ma co się oszukiwać – złota jesień, taka jak z obrazka trafia się nam niestety rzadko. Jak to mówią „taki mamy klimat”, ale czy naprawdę musimy bać się spadków temperatury, chłodniejszych wiatrów i siąpiącego deszczu? Nie, pod warunkiem, że odpowiednio zadbamy o naszą odporność. Świadome budowanie odporności to proces długotrwały, dlatego warto…

Read More

Trendy Al Dente – za co kochamy makaron?

Carbonara i spaghetti bolognese – te dwa dania kuchni włoskiej najczęściej wybieramy w dostawie. Czy przywiązanie do klasycznych smaków to coś, co łączy nas z Włochami? Czy pandemia sprawiła, że pokochaliśmy makaron jeszcze bardziej? Na podstawie analizy danych z platformy Uber Eats prezentujemy makaronowe trendy w Polsce i na świecie. 

Read More

Ekologiczna żywność – co nam daje jej spożywanie?

Trend eko cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” według 63% z nas odpowiednia dieta pozwala na utrzymanie zdrowia, natomiast 32% zwraca uwagę na to, by pojawiały się w niej ekologiczne produkty. W czasie pandemii zwiększyła się społeczna świadomość w…

Read More

Światowy Dzień Żywności – co się zmieniło w żywieniu?

Wspólne działanie 150 krajów sprawia, że Światowy Dzień Żywności, który przypada na 16 października, jest jednym z najbardziej celebrowanych dni w kalendarzu ONZ. Setki wydarzeń i działań informacyjnych skupiają rządy, przedsiębiorstwa, organizacje pozarządowe, media i opinię publiczną. Promują ogólnoświatową świadomość i działanie na rzecz tych, którzy cierpią głód oraz potrzebę zapewnienia wszystkim zdrowych…

Read More

Ocet jabłkowy przed snem dobry na cukrzycę

Badania pokazują, że regularne picie octu jabłkowego przed snem obniża poziom cukru w naszym organizmie. Jeśli masz problemy z cukrem, insulinooporność, hipoglikemię czy hiperglikemię, czyli zbyt wysoki cukier, lub jeśli masz wysoki cukier z rana (mimo że wieczorem nie dostarczyłeś cukru do organizmu), tzw. efekt brzasku, może pomóc ocet jabłkowy.

Read More