Expert Medyczny

dbajmy o zdrowie

Kategoria: Dieta i żywienie

Ocet jabłkowy przed snem dobry na cukrzycę

Badania pokazują, że regularne picie octu jabłkowego przed snem obniża poziom cukru w naszym organizmie. Jeśli masz problemy z cukrem, insulinooporność, hipoglikemię czy hiperglikemię, czyli zbyt wysoki cukier, lub jeśli masz wysoki cukier z rana (mimo że wieczorem nie dostarczyłeś cukru do organizmu), tzw. efekt brzasku, może pomóc ocet jabłkowy.

Read More

Dieta zamiast profilaktyki zdrowotnej – najgorsze co możesz zrobić dla siebie

Jeśli skorzystamy z nieco innego niż proponowane przez niekompetentnych dietetyków podejścia do życia, inaczej zaczniemy się odżywiać, inaczej zaczniemy patrzeć na dietetyczne porady i będziemy zdrowsi. Co w życiu codziennym może nam naprawdę zaszkodzić i jakich porad dietetycznych nie należy słuchać?

Read More

Dlaczego twoje jedzenie powinno być bio lub organiczne?

„Organic” oznacza, że do produkcji danych roślin nie używamy żadnych związków chemicznych, w rodzaju pestycydów, insektycydów, fungicydów czy herbicydów. Są to różne związki chemiczne stworzone przez człowieka do tego, by przyspieszać produkcję, zmniejszać ilość chwastów, lub by rośliny rosły większe. Dodatkowym problemem są produkty GMO, czyli stworzone z modyfikowanych genetycznie organizmów. GMO oznacza…

Read More

5 ciekawostek, których nie wiesz o nabiale

O tym, że nabiał jest bogaty w białko i wapń wiedzą już nawet przedszkolaki, ale już zaskakującą ciekawostką jest fakt, że krowy dają więcej mleka, gdy nadaje im się… imiona. Co jeszcze można wiedzieć o nabiale, by zabłysnąć zabawną ciekawostką wśród znajomych?

Read More

Niemarnowanie żywności – modny i pożyteczny trend dla naszej planety

Marnotrawstwo żywności to problem o ogromnej skali, którego Polacy zdecydowanie nie powinni lekceważyć. Badania przeprowadzone przez IOŚ-PIB oraz SGGW[1] dowodzą, że w naszym kraju na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji marnowane jest blisko 5 mln ton jedzenia rocznie, z czego 3 mln stanowi żywność wyrzucana w gospodarstwach domowych. W każdej sekundzie 153 kg…

Read More

Coraz więcej Polaków chce jadać zdrowo. Gdzie znaleźć wysokiej jakości żywność?

Z roku na rok coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Analizujemy etykiety, przyglądamy się pochodzeniu produktów i ich właściwościom odżywczym. Choć w Polsce otwierają się kolejne sklepy z ekologiczną żywnością, często zakupy w nich wiążą się ze stosunkowo dużymi wydatkami. Zarówno lokalnie, jak i online pojawiają się jednak miejsca,…

Read More

Chlorofil – energia słoneczna w płynie

Zielony barwnik znajdujący się w roślinach umożliwia im fotosyntezę. Jego budowa do złudzenia przypomina hemoglobinę i choć oba związki mają zupełnie różne właściwości chemiczne, to chlorofil z pożywienia działa na nas bardzo korzystnie. Jeśli będziemy dostarczać go sobie wraz z pokarmem – najlepiej w postaci soków wyciśniętych z warzyw – wesprzemy nasz układ…

Read More

Masło i mleko – tajemnicze składniki?

Jaki jest sekret rozpływających się w ustach ciast i deserów? Kluczowe są składniki. Wybitne w smaku wypieki bazują na dobrej jakości jajach, maśle, mleku czy serze. Jest jeszcze jeden ważny element, przesądzający o efekcie końcowym – temperatura. Jak wykorzystać tę wiedzę, by tworzyć dzieła godne mistrzów cukiernictwa? Zdziwisz się, jak wielką różnicę może…

Read More

Owsianka – czyli pomysły na śniadanie mistrzów

Owsianka – dla jednych ulubione śniadanie, a dla drugich koszmar z dzieciństwa. Jak sprawić, aby płatki owsiane, tak bogate w składniki odżywcze, przypadły do gustu każdemu? Przepis na owsiankę nie musi być nudny, a z odpowiednimi składnikami łatwo wyczarować coś więcej niż mleko i płatki.

Read More

Dieta na odporność – jak wzmocnić organizm?

Częste mycie rąk, unikanie dotykania oczu, nosa i ust oraz zachowanie dystansu społecznego od innych osób. Te zalecenia WHO, wprowadzone w związku z pandemią, są znane niemal wszystkim. Odpowiednie nawyki w zakresie higieny są z pewnością jednym z kluczowych elementów zapobiegania chorobom. Warto jednak również poświęcić więcej uwagi swojemu układowi pokarmowemu, który codziennie…

Read More