Badania pokazują, że regularne picie octu jabłkowego przed snem obniża poziom cukru w naszym organizmie. Jeśli masz problemy z cukrem, insulinooporność, hipoglikemię czy hiperglikemię, czyli zbyt wysoki cukier, lub jeśli masz wysoki cukier z rana (mimo że wieczorem nie dostarczyłeś cukru do organizmu), tzw. efekt brzasku, może pomóc ocet jabłkowy.

Jak to możliwe? Przede wszystkim zawarty w nim kwas octowy jest antyglikemiczny. Oznacza to, że blokuje enzymy rozkładające skrobię, tym samym obniżając poziom cukru nie tylko po posiłku, ale i redukując efekt brzasku. Skrobia nie jest korzystna dla cukrzyka, dlatego warto odstawić ziemniaki i nie gotować warzyw, które mogą mieć dużą zawartość skrobi. Jeśli jednak zjemy te produkty, i napijemy się octu jabłkowego, to sprawi on, że skrobia łatwiej przedostanie się przez nasz organizm.

Ocet jabłkowy redukuje możliwości wątroby do produkcji glukozy

Co jednak najważniejsze, ocet jabłkowy tworzy naszą insulinę bardziej wrażliwą. Znaczy to, że będziemy potrzebować insuliny w mniejszej ilości. Jeśli zażywamy leki, to również będziemy potrzebować ich mniej. Jeśli mamy insulinooporność, wrażliwa insulina będzie lepiej działać.

Należy pić jedną łyżkę octu jabłkowego na pół szklanki wody przed każdym posiłkiem, aby zwiększyć wchłanialność składników odżywczych z pokarmu. Dodatkowo cukrzycy mogą pić dwie łyżki octu jabłkowego na szklankę wody po posiłku i dwie łyżki octu jabłkowego na szklankę wody przed snem.

Należy zawsze szukać octu, który jest ekologiczny lub oznaczony jako „bio”. Musi on być niepasteryzowany i najlepiej, by zawierał matkę, czyli substancję złożoną z celulozy i bakterii octowych.